Artisjokken met dragonmayonaise

Een leuke bezigheid, koken. Maar wat wil jij deze dag weer op tafel zetten? Je kunt nu de artisjokken met dragonmayonaise maken. We hebben nu een heerlijk voorgerecht voor je wat je in korte tijd klaar kunt maken. Qua voorbereiding neemt het ongeveer een uur in beslag, maar de bereidingstijd is maar tien minuten! Dit gerecht is geschikt voor vier personen.

Ingrediënten

artisjokken

ArtisjokkenOm dit lekkere voorgerecht klaar te maken heb je artisjokken nodig en nog wat andere producten. Deze hebben we allemaal voor je op een rijtje gezet zodat jij precies weet hoe je alles klaar moet maken. Het is belangrijk dat je op tijd gaat beginnen zodat je je gasten een heerlijk voorgerecht op tafel voor kunt zetten. Neem de tijd, zorg dat je alles in huis hebt en dan kan het niet mis gaan. Het is namelijk een eenvoudig gerecht wat je klaar kunt maken en de artisjokken zijn ook nog eens erg gezond en smaakvol, maak nu gebruik van ons stappenplan!

 • 1 grote artisjok per persoon
 • 1 schijfje citroen per artisjok
 • water, zout
 • Voor de mayonaise
 • 1 heel ei of 1 eidooier
 • 1 theelepel Dijonmosterd
 • 1 eetlepel dragonazijn
 • zout en peper naar smaak
 • 1½ tot 2 deciliter neutrale olie
 • 2 tot 3 eetlepels fijngehakte dragon (alléén de blaadjes, NIET de stelen!)

Voorbereidingsfase

Het is belangrijk dat je op tijd gaat beginnen met voorbereiden. Het zou kunnen zijn dat je mensen kent die van alle blaadjes van de artisjokken de puntjes afknippen maar waarom? Dit hoeft niet. Je hoeft alleen maar de artisjokken te wassen en dan snijd je de steel helemaal aan de bodem af. Je kunt dan meteen een schijfje citroen tegen het snijvlak bevestigen. Daarbij kun je gebruik maken van keukentouw of met cocktailprikkertjes.

Je moet de artisjokken ook van tevoren koken. Hoe doe je dat? Je brengt eerst een ruime hoeveelheid water aan in de pan met wat zout en dit breng je aan de kook. Dan laat je hier de artisjokken inzakken. Ze moeten ongeveer 40 tot 60 minuten op laag vuur koken met de deksel. Controleer wel even of dat ze goed gaar zijn! Het is allemaal zo gebeurd want in de tussentijd kun je gewoon andere dingen doen, de tijd vliegt voorbij en dan heb je binnen no time deze heerlijke maaltijd op tafel staan.

Dan ga je de dragonmayonaise voorbereiden:

 1. Je plukt de dragonblaadjes van de stelen, en deze hak je fijn.
 2. Wachten… op het bereiden van je gerecht!

Bereidingswijze

 1. Je maakt de mayonaise. Daar doe je wat fijngehakte dragon doorheen.
 2. Je controleert of de artisjokken nog warm zijn. Anders kun je ze even opwarmen
 3. Zet de bordjes alvast klaar (*zoveel borden als het aantal personen).

Tips bij het serveren van de artisjokken

Als je de artisjokken gaat serveren als voorgerecht, dan kun je op ieder bord een artisjok zetten, recht overeind. Je geeft iedereen een apart kommetje met mayonaise. Nu kan iedereen lekker zelf smullen en ontdekken hoe dit heerlijke voorgerecht smaakt!